Mellersta gren före omregl på 1860-talet
Användningen av fallen i Mellersta gren före omregleringen på 1860-talet.
Pumpafallet.
Första fallet i mellersta gren var Pumpafallet. År 1854 ansökte intressenterna i Östra Tallnäsgruvan att få anlägga ett konthjul vid Pumpafallet, de fick tillstånd att bygga hjulet vid det ca: 2,5 m höga fallet och att bygga en 610m lång konstgång ner till östra Tallnäsgruvan.
Då protesterade ägarna till den 129 m nedströms liggande mjölkvarnen till Kong: majts, men fick avslag på sin överklagan. Ägarna hänvisade i sin överklagan till att vattnet vintertid pga det nya hjulet skulle avkylas så kraftigt att det skulle frysa på kvarnens vattenhjul och därmed störa driften.
Man kan inte se några lämningar efter hjulgraven vid fallet, det enda som kan tyda på att det funnits ett hjul där är resterna efter en tubledning som är synlig på västra sidan kanalbanken. Jag har heller inte hittat nån karta där konstgången ner till Tallnäsgruvan är inritad.
Kvarnfallet.
Nästa fall var kvarnfallet, var kvarnbyggnaden var placerad går inte att se, men efter avvägning av fallhöjden, 6,4 m, så bör den varit öster om Gustav-Adolfs gruvans konsthjul. Det är mycket troligt att lämningarna efter kvarnbyggnaden förstördes vid bygget av konsthjulet.
Gatgruvefallet.
Nedströms Kvarnfallet låg ett litet fall, Gatgruvefallet, 1,7 m högt. Inför omregleringen på 1860-talet benämns Gatgruvefallet som obegagnat. Om man läser i Relationerna om Gatgruvan så ser man att det uppfördes ett hjul för vatten och berguppfordring år 1848, 1855 står att läsa att gruvan var föga arbetad pga brist på vatten till konsten och även brist på arbetskraft. Även lämningarna efter det hjulet är tyvärr förstörda efter diverse grävarbeten.
Krangruvans konstfall.
Krangruvans konstfall, fallhöjden var här 9,7 m och effekten 9,8 hk. Mer att läsa på annan plats.
Krangruvans spelfall.
Krangruvans spelfall, fallhöjden var 4,8 m och effekten 3,9 hk. Mer att läsa på annan plats.
Bilder

Qvarnfallet. Kartan visar kvarnens ungefärliga läge. Stämmer bra med den angivna fallhöjden.
Karta: Tekniska Museet.