a

Om Projektet


Jag är född och uppvuxen i gruvbyn Nordmark, där min far arbetade som gruvfogde under många år. Men jag mötte kärleken i Persberg och strax därefter kärleken till Persberg, så jag började arbeta som elektriker vid Persbergs gruvor 1970 och blev kvar där i sju år, fram till det blev dåliga tider för gruvnäringen och gruvan hotades med nedläggning. Efter gruvan jobbade jag på vattenkraftstationer och med vattenreglering fram till pensioneringen.


a

Mitt intresse för Persbergs historia började med en studiecirkel med inriktning på ”Persbergs kanal och dess betydelse för gruvdriften”, de flesta deltagarna i cirkeln var ju ”Persbergare” så jag har tagit chansen att fråga om sånt som rör byn och som endast överförs genom muntlig tradition. Det är många som genom åren tålmodigt svarat på mina frågor men som man brukar säga, ingen nämnd ingen glömd.

Materialet på den här hemsidan är en sammanställning av uppgifter som är hämtade från Tekniska Museet, Värmlandsarkiv, Jernkontorets Annaler,SGU, Persbergs Malmtrakt, Relationerna om "Filipstads Bergslags Gruvor", kompletterade med nutida foton på de lämningar som finns kvar.


a

Kraftbristen vid gruvorna i Persberg blev tidigt ett problem, när gruvorna blev djupare krävdes det mera kraft. År 1752 byggdes den första konsten från Yngshytteälv, år 1818 väcktes frågan om möjligheten att flytta fallen närmare gruvfälten för att få mer kraft. År 1820 startade bygget och var i slutet av år1821 till vissa delar klart. Men behovet av kraft ökade ständigt och i slutet av 1850-talet var det återigen kraftbrist, ett förslag presenterades år 1861 för omreglering av fallen. Effekten ökade därmed från ca: 59 hk till 99 hk.


a

"Efter det genom kontrakt år 1905 vunnits tillgång till elektrisk kraft vid de gruvor som tillhöra Persbergs Gruvaktiebolag, hava numera alla vattendrivna spel och konster kommit ur bruk. Det sista år något spelhjul varit igång är år 1917. För konstanläggningarnas utförande synas några särskilda konstbolag ej hava bildats, utan för varje gruva utfördes såvitt möjligt en fristående anläggning. Smärre företag fingo, om de lokala förhållandena medgåvo, tillstånd att påhaka egna konstarmar på de stora konstgångarna och betalte härför viss avgift pr dygn och sättning"

Persbergs Malmtrakt Harald Carlborg