Persbergs Kanal. Omregl 1860-talet
Till Direktionen över Persbergsgruvor
På anmodan av Gruv Ingenjören Min Magister Sjögren, inställde undertecknad sig den 13 sistlidne september vid Persbergs gruvor för att i samråd med honom upprätta förslag för omreglering av uppfodringsverken vid nämnda gruvfälten.
Efter att genomsett och tagit kännedom av de över gruvfältet befintliga kartor och de av Sjögren verkställda avvägningarna jämte förslag till driftsvattnets fördelning vidtogs rekognosering ifrån den ifrågavarande terrängen, varefter anställdes avvägningar och indelning av de nya fallen, samt utstakning av de blivande vattenledningarna och läget av de föreslagna vattenverken. Resultatet av dessa våra gemensamma undersökningar och överensstämmande åsikter har jag äran dessutom överlämna, jämte karta över gruvfältet var å de föreslagna ändringarna av vattenledningar och nybyggnader med rött är uppdragna.
Efter de anställda avvägningarna befinnes fallet från Horrsjökanal vid västra grenens början till sjön Yngens vattenyta är 108,9 fot(35,9m) och efter flera uppmätningar av vattenmängden kan den med säkerhet antas vara 12kubfot/sek (431l/sek) året om, var av i västra grenen 3kub/fot, den mellersta 6 och den östra 3, i det närmsta lika med den gamla fördelningen. Förnärvarande är fallet emellan Horrsjökanal och sjön Yngen, i de 3 skilda grenarna fördelat i 10 använda fall varav 3 i västra grenen 3 i den mellersta och 3 i den östra, jämte Sågfallet, förutom åtskilliga små i de 2 först nämnda grenarna, som ej lämpligt efter den plan som blivit följd, med fördel kunnats tillgodogöra er. Den nu föreslagna fördelningen av fallen blir lika i antal som förut uti västra och östra grenarna med 3 i vardera men i mellersta endast 2 med iakttagande av att vid alla ställen där fall varit förspillda, har dessa i de nya blivit intagna förutom det nedersta i västragrenen vid namn Wägfallet(5,64fot) som ej lämpligt med något annat kunnat föräras er. Anordningen av de nya verken, tillgodogörandet av den disponibla kraften har vi sökt på bästa sätt tillvägabringa, genom den möjligaste korta stång och linledningen och minsta möjliga fallförlust.
Resultatet här av har utfallit som följande uppgifter visar och att nedanstående lägen föreslås för blivande nybyggnader. Västra grenen: Istället för Hall och Horrsjö konsthjulen, konst och spelhjulen vid Sågfallet, uppföres ett konsthjul ungefärligt emellan Jordåskärr och Bottengruvorna till höger om järnvägen från sistnämnda gruvor och spelet får samma vatten ett stycke därifrån(se karta). Driftvattnet till ifrågavarande konst och spel, uttages från Horrsjökanal strax ovanför Sågfallet och tillföres konsten genom en ny kanal och tubledning. Från nämnda konsthjul kanaliseras framtill det föreslagna spelet och från detta till Gubbdammen. Från Gubbdammen kanaliseras till föreslagna konst och spel för Lindbergshagegruvan på sätt kartan visar och hjulbäcken från nämnda verk till Yngshytteälv bildas av i tub form lagt slaggtegel dels för att spara grävningskostnad och dels för att undvika större jordersättning vilken torde bli ganska kännbar om öppen hjulbäck eller kanal skulle anläggas, enär grävningen blir 11 fot djup och kommer att gå igenom åkerjorden.
Mellersta grenen: Vattnet till de föreslagna Krangruvverken (m.fl.) uttages från kanalen strax ovanför Pumpafallet och ledes i en ny kanal till höger om gamla vattenledningen fram emot kvarn från kanal änden till konsthjulet som bliver beläget nedanför kvarn ledes vattnet igenom en trätub och från nämnda konsthjul medels kanal fram till spelet och andra i närheten tänkta verk, varifrån bliver lätt att ta upp en hjulbäck till sjön Yngen. Östra grenen: Vid Braske och Storgruvefallen är nyligen ombyggt efter tidens fordringar, men däremot tarvar Östra Hagens konsthjul och konst att ombyggas. I sammanhang därmed bliver skäligt flytta konst hjulet till i närheten av Soviken, och leda vattnet till detsamma genom förlängning av kanalen varigenom konsten bliver förkortad till ungefär halva dess nuvarande läge. I allmänhet bliver stång och linledningar betydligtförkortade, utom stånggången till Krangruvan, vilken bliver 375 fot längre än den nuvarande, men i det hela taget ligger även detta konsthjul ganska centralt ehuru önskvärt varit fått det något närmare nämnda gruva. Såväl sågen som kvarn har mindre lämpliga lägen, den första därför att den ligger allt för långt från sjön Yngen varifrån det mesta av virket eller sågtimret kommer och den 2dra därför att det borttager vattenfall kraft inuti mitten av gruvfältet, varför(proponeras) att flytta kvarnen till sågfallet och inrymma den uti nya spelet vilket härigenom lämpar sig rätt bra samt förlägga sågen i kanten av kärret strax ovanför Krangruvespelet till vilken plats (flottning) från Yngen lätt kan beredas genom kanalisering uti nämnda kärr. För jämförelse emellan den kraft nuvarande konst, spel, kvarn och såghjul lämnar och den de blivande hjulen kommer att giva anföres följande.
Låt oss först tillse hur vattenfallen förnärvarande äro indelta och vilken kraft de lämnar, av det här anförda inhämtas att de nuvarande verk lämnar 59,09Hkr och att de blivande kommer att giva 99,177Hkr eller nästan dubbelt så stora krafter. För att närmare utdröna vad som genom ombyggnaden vinnes, frånräknas kraften från de i gott stånd varande verk med Braske konsten och Storgruvans konst och spel(12,551hkr) och får då i effekt av de gamla verken 44,59Hkr och av de nya 84,626 eller ett tillskott i hästkrafter av 40,087 lika 90 % tillökning i krafter. Den större naturkraften som genom de nya anordningar erhålles ligger uti de flera små fallen som hittills varit obegagnade, och skillnaden i effekten uti de mindre goda konstruktioner av vattenhjulen mm(stupar?), ävensom uti det bristfälliga skick vari byggnaderna befinner sig i. Utom den kraft som utvinnes genom konstverkens ombyggnad och fallens bättre begagnande tillkommer något mera effekt genom minskade friktioner av cirka hälften så långa konst och linledningar och genom förbättrade konstruktioner av dessa. Om något pumprede behöver ombyggas föreslås att i dess ställe tryckpumpar anbringas, vilka i ekonomiskt avseende och mekaniskkraft lämnar mycket bättreresultat än de vanliga pumparna. På ställen där sugpumparna fortfarande kommer att begagnas bör tackjärns stäfla insättas, härigenom utvinns även kraft och besparning av pumpläder mm. Genom de här nämnda arrangemangen uti gruvorna med vattenuppfodringsverken utvinnes ca: 10 % i kraft och när det beträffar hushållas med driftvattnet och detta kan ske i förening med åstadkommande av en ekonomisk fördel, tycks det som om det vore skäligt att med samma vidtaga en ombyggnad av de vanliga pump redena och i stället in sätta tryckpumpar åtminstone uti de gruvor som har framtiden för sig.
Håkan Steffansson Stora Kopparberget den 27 dec 1860
För ombyggnaden vid Lindbergshagsgruvan medföljer 2ne alternativa förslag jämte 5sty ritningar varav inhämtas att det ena förslaget upptager kostnad för kanal och spel för skilda hjul = 13000—- och det andra för ett gemensamt hjul = 12000. Valet emellan dessa 2ne förslag tycks bliva lätt att avgöra enär prisskillnaden ej är större än högst 1000—- ty räntan på dessa kapital, har man sannolikt många gånger igen under året därigenom att det bliver skilda hjul för konst och spel.
Fahlun 12 januari 1861
Avskrift: Torbjörn Nordwall
Bilder

Steffanssons karta inför omregleringen.
Karta: Tekniska museet.